Ibland kan det kännas som att ett eller flera rum i huset behöver ett litet lyft. Då kan det vara hög tid för renovering. Den som tycker det är kul med hantverk kan med fördel göra en stor del av renoveringen själv.

 

På Dagens Nyheter kan man läsa en artikel där det står om en undersökning som gjorts med resultatet att renovering kan vara beroendeframkallande. Det är nämligen så att fyra av tio som svarat, uppger att de inte kan sluta bygga när de väl har börjat. Hemmet är något av en statussymbol nuförtiden och något som ger ännu mer status är om vi fixat det själva. 57 procent av de svarande ansåg att människor i deras omgivning blir ”mycket imponerade” om de ser ett fint hem. De rum som är populärast att göra om är köket och badrumet.

Tips för renoveringen

Är man en av dem som inte renoverat något än, men som är sugen på att börja, finns en del saker att tänka på. Det är bland annat viktigt att man har rätt kläder som skyddar vid en renovering. Man kan hitta arbetskläder hos arbetsbyxor.com. På TV4 tipsar man om några fällor man bör undvika vid renovering.

  • Man bör börja med att göra en lista på allt som ska göras och sedan bestämma vem som ska göra vad och när det ska göras. Om man följer den listan brukar renoveringen gå mer smärtfritt.
  • Gör en budget innan renoveringen. Räkna på hantverkskostnader och material, allt ska vara med.
  • Gör klart ett rum eller ett projekt innan ni går vidare till nästa, tipsar man även i Jnytt.
  • Ta det lugnt och stressa inte. Allt kan inte göras på en dag.
  • Har ni barn så gör ni rätt i att skicka bort dem till vänner eller släktingar en helg. Då kan ni arbeta mer koncentrerat.
  • Det ni inte kan bör ni lägga ut på någon annan. Självklart behöver el och VVS göras av hantverkare som är kunniga. Men även annat kanske behöver göras av andra, ni kan förmodligen inte göra allt. En risk när man försöker göra allt själv är att man lägger ner en massa tid på det, för att sedan behöva anlita en hantverkare i alla fall.
  • Se till att ni har en bra kommunikation med hantverkarna och att ni kan lita på dem. Det kan vara bra att använda sig av någon som en bekant har en relation till.