Bra belysning är nödvändigt för att skapa ett mysigt hem. Elektricitet är dock livsfarligt och bör behandlas försiktigt. Här finner du tips på hur du inreder snyggt och elsäkert.

Belysning är en mycket viktig del av inredningen och kan ha avgörande effekt på hemmets atmosfär. Olika ljuskällor och olika sorters lampor skapar dynamik i hemmet och kan ta inredningen till en ny nivå. Däremot är det mycket viktigt att du har respekt för elektricitet. Att använda säkra och certifierade elektriska produkter är ett måste för ett elsäkert hem. Om du är osäker på hur du utför elinstallationen är det bättre att anlita ett elinstallationsföretag. Nedan följer tips på vad du bör och inte bör göra för att inreda elsäkert.

Så inreder du elsäkert

1. Välj endast CE-märkta elektriska produkter. CE-märkning garanterar att elprodukterna är säkra. För att erhålla märkningen måste alla EU:s krav för säkerhet, hälsa och miljöskydd uppfyllas. Samtliga elektriska produkter som säljs i Sverige och EU måste ha CE-märkningen. Säkra och miljövänliga elprodukter hittar du hos Elkatalogen som har ett stort utbud av produkter för elinstallation och belysning. Säkra elprodukter är ett måste för ett tryggt och elsäkert hem. CE-märkningen innebär bland annat att det finns skydd mot elbrand, elchock och att produkten inte slår ut andra elprodukter i hemmet.

2. Gör bara enklare elarbeten om du har rätt kunskap att utföra dem. Elektricitet är farligt och måste behandlas med stor respekt. Som privatperson får du utföra enklare elarbeten själv, men om du är det minsta tveksam bör du avstå. Glöm inte att alltid stänga av strömmen innan du påbörjar arbetet. Exempel på enklare elarbeten är följande:

 • Byta glödlampor i hemmet
 • Byta proppar (säkringar)
 • Byta lamphållare
 • Byta och montera skarvsladdar
 • Byta fast installerade vägguttag och strömbrytare för höst 16 A

3. Anlita ett pålitligt och registrerat elföretag. Om du anlitar ett elinstallationsföretag är det viktigt att du kollar upp att bolaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Det kan du göra enkelt på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Detta bör du inte göra

1. Ta inga risker! Elektricitet är livsfarligt och bör hanteras med stor varsamhet. Om du är minsta tveksam, överlåt arbetet till ett professionellt elinstallationsföretag. Byten av strömbrytare och vägguttag kan verka enkelt, men om du inte vet hur du ska göra är det bättre att låta bli. Elektricitet är inte att leka med och kan leda till skador, bränder och dödsfall.

2. Utför ej något av nedanstående arbeten. Dessa arbeten kräver registrerat elinstallationsföretag:

 • Elarbeten och installationer i våta utrymmen som exempelvis badrum och duschutrymmen.
 • Byte från ojordat till jordat vägguttag.
 • Installering av dimmer
 • Installation av värmekabel, golvvärme eller dylikt.
 • Förläggning av markkabel.
 • Samtliga elarbeten där du känner dig minsta tveksam.

 

Belysningstips

Bra belysning är avgörande för att skapa rätt stämning i hemmet. Använd olika ljuskällor för att skapa dynamik i hemmet. Ibland krävs det ingen taklampa, utan många smålampor kan ge tillräckligt med ljus. Det är dock viktigt att fundera på funktionen av varje ljuskälla. Exempel på olika sorters ljus är funktionsljus, stämningsljus och allmänljus. Funktionsljus är det vid skrivbordet, stämningsljus är i vardagsrummet och allmänljuset i hallen. Använd gärna olika sorters lampor och dimrar för en effektfull belysning.

Leave a Reply