I dag skriver vi om att sova gott, i ett förhoppningsvis, snyggt och mysigt sovrum. Vi drömmer oss bort till fantastiskt inredda sovrum med grönskande växter, mjuka tyger, stora ljusinsläppande fönster samt mjuka, ljuddämpande mattor.

stökig sängI en nyhet som vi kan läsa om i Expressen finner vi olika tips att följa om man har svårt att somna om kvällarna. Stoffet i artikeln är taget från Stressforskningsinstitutet och andra expertkällor som ger vetenskaplig tyngd. Bland annat är det viktigt att stänga av läsplatta, surfplatta, dator och mobil och ställa dessa långt ifrån sig. Andra tips listar vi här nedan, alla tagna från samma artikel:

  • Låt ditt sovrum vara mörkt, tyst och svalt
  • Skippa kaffe och alkohol samt svart te om kvällen
  • Rör på dig under dagen, men inte för sent på kvällen
  • Drick ett glas mjölk och en banan innan sänggång
  • Vistas utomhus så mycket du kan under dagen, det stärker din dygnsrytm
  • Släpp in dagsljuset på morgonen och dämpa ljuset på kvällen

Det är möjligen så att det snart är vår, men ännu är mörkret tidig om kvällar och sen om mornarna. Med rätt belysning blir det dock inget problem med dunklet. Med bra ljuskällor är mörkret bara ett mysigt och helt naturligt inslag i denna råkalla årstid. På www.lampgallerian.se finns det massor av lampor som gör hemmet till den plats man vill vara kvar i och mysa på, i stället för att rusa till jobbet på måndagsmorgonen. Med en bra lampa som ger rätt sken är det dessutom enklare att läsa i favoritboken innan läggdags, för att slappna av och komma till ro. I Dagens Nyheter kan vi till och med läsa att det ger mycket godare sömn om man väljer att läsa en bok på kvällen, istället för att surfa. Sömnbrist är inte bra för vare sig immunförsvar, minne eller ämnesomsättning.

Trender för sovrum

inredning blommor i vasSärskilt viktig är belysningen i sovrummet. Men vad är trenderna generellt för sovrum nu när det är nytt år och allt? På Elle Decoration kan vi läsa om just helt magiska sovrum att få inspiration från. Varför inte ha en drömsk fototapet med en dimbeslöjad skog i fonden? Eller kanske grova takbjälkar och storbladiga, grafiska växter? För bohemen är tipset att helt enkelt ha sängen utan sängben, alltså rätt på golvet, med snygga mattor runt och etniska mönster på lakanen. Ett stort fönster i sovrummet är en annan punkt som många drömmer om, för ljus och rymd i rummet. Med botaniska tryck på tjockt papper, tavlor vilandes på golvet, svartvita kontraster samt tunga draperigardiner är sovrummet den plats som ger både lugn, energi och god sömn – hela veckan.

Andra trender i sovrummet som ger lugn, harmoni och en ombonad mysig känsla är rått, (till synes) obehandlat trä på golv, sänggavel och i ramar som ger liv åt bilder. Tillsammans med styvt linnetyg i lakan, blåa toner på örngotten, plädar i neutrala färger samt ett och annat doftljus på sängborden är sovrummet en plats som man nästan aldrig vill lämna. Med en stor kopp kaffe och en alldeles nytryckt tidning är lördagsmorgonen en stund som ger energi och gott humör åt hela veckan.