Sammet – en återkommande trend

Sammet är ett material som var populärt på 20-talet. De flesta trender är återkommande och nu är det återigen trendigt med sammet i hemmet. Sammet är ett tyg som numera pryder många hem i alla dess former som gardiner, kuddar och soffor.

Sammet är ett delikat tyg, och det lämpar sig inte i alla hem. Sammet är ett tyg som drar åt sig damm, djurhår och annan smuts i och med dess struktur. Finns det husdjur i hemmet är en sammetssoffa inte att föredra. Vill du få den mjuka känslan av sammet och har djur kan det räcka med ett par sammetsgardiner eller kuddar i soffan, som är lätta att skaka av.

Är hemmet djurfritt kan sammet appliceras nästan var som helst i hemmet för att få en ombonad och lyxig känsla. Tjocka och stora sammetsgardiner i sovrummet bidrar till en mysig känsla och blockerar ut både ljus och ljud, i och med det tjocka, fluffiga tyget. Komplettera med några kuddar i sängen, eller en sänggavel av sammet för en lyxig hotellkänsla.

  • Använd sammet på gardiner, kuddar och möbler.
  • Sammet passar inte hushåll som har husdjur.
  • Bidrar med en lyxig och ombonad känsla.
  • Sammetsgardiner blockerar både ljud och ljus.

Så vårdar du sammet

Sammet är ett känsligt material som behöver vårdas varsamt för att bevaras. Har du en sittmöbel av sammet kan de fina sammetsstråna bli nedtryckta. Ett sätt att lyfta dem är att ånga tyget med en steamer. Svep snabbt över tyget då sammet är vattenkänsligt. Blir tyget dammigt eller hårigt är det bäst att rolla med en klädroller. En mindre kraftfull handdammsugare kan även fungera, men gnugga inte då det kan lämna märken.

Skulle en fläck uppstå är det varsam hantering som gäller. Gäller det vätska är det bästa sättet att torka fläcken direkt. Badda eller tryck med papper eller en trasa. Gnugga inte. Låt tyget lufttorka. Blir det ändå en fläck finns det ett flertal medel som är speciellt framtagna för just sammet. Det är en god ide att köpa detta samtidigt som du köper din sammetsprodukt, så det finns tillgängligt när olyckan är framme. Skulle detta inte fungera är det kemtvätt som gäller.