Klassiker från designers som Arne Jacobsen, makarna Eames, Finn Juhl och Eero Saarinen har länge varit eftertraktade på auktioner. Nu börjar de på allvar dyka upp i nyproducerade varianter igen.
Det är delvis de klassiska tillverkarna, som Svenskt Tenn och Fritz Hansen, som presenterar sina klassiker igen. Men även helt nya företag kan presentera klassiker. Danska By Lassen är ett relativt nystartat företag som startats av Nadia Lassen, barnbarnsbarn till designerparet Mogens och Lemming Lassen. Som namnet antyder är By Lassens affärsidé att lyfta fram parets gärning, genom att tillverka och sälja deras möbler på nytt.
Några andra tillverkare som har letat i arkiven är:
- Ikea, som nyligen fyllde 70 år, och som firar detta med sin tillfälliga kollektion Årgång, där man presenterar möbler från 50-. 60- och 70-talet i nya material. Många av möblerna har dock fått nya namn. Tonvikten ligger på soffor, fåtöljer, soffbord och lampor, och möblerna säljs bara på vissa varuhus.
- Vitra, som mest är känt för sina möbler, har även ett stort antal textilier i sina arkiv. De lanserar nu kuddar vars motiv ritats av Alexander Girard.
- Danska Gubi återlanserar Kestin Hörlin-Holmquists Paradiset, som ritades för NK på 50-talet. I kollektionen finns en soffa och två fåtöljer, samtliga med de bakre benen vinklade, så att det ser ut som om möblerna går framåt genom rummet. Fåtöljerna heter naturligtvis Adam och Eva.
- Carl Hansen & Son uppmärksammar 100-årsjubileet av Hans Wegners födelse, genom att åter börja sälja skänken CH825 som ritades 1958. Samma firma återlanserar också stolen Metropolitan, som Einar Larsen och Aksel Bender Madsen designade till Metropolitan Museum i New York.
Varför nu?
Varför gör så många tillverkare samma sak just nu? Det har troligen med tidsandan att göra. Även om vi ser ut att vara ut den värsta ekonomiska krisen så är det få som har slutat att oroa sig för framtiden. Välkända möbler, från berömda designers, kan ge en känsla av trygghet. Med tanke på vad dessa möbler betingar för priser på auktioner idag gör många bedömningen att de kommer att få tillbaka en del av pengarna om de tvingas sälja dem, och möbeltillverkarna är inte sena att utnyttja detta faktum.