Ja, det är bättre med nya vitvaror

En ny diskmaskin är ofta långt mycket bättre när det kommer till att vara klimatsmart och sparsam. Den förbrukar mindre vatten och tvättar helt enkelt bättre. Ändå finns det rätt och fel när det kommer till hur du ska använda den på bästa sättet – både för plånboken och för miljön.

I en tidigare text har vi skrivit om att det är bra att jämföra vitvaror som diskmaskiner och annat för att göra en så bra affär som möjligt när du ska renovera köket. Ur ekonomisk aspekt är det förstås en tumregel du i princip alltid ska hålla dig till.

Visst är det så att man ska använda sina prylar tills de inte fungerar längre. Det beror på att det belastar miljön enormt när vi ständigt producerar nya varor. Men när det kommer till vitvaror är det inte riktigt så enkelt. Det handlar nämligen om att gamla diskmaskiner inte är lika effektiva som nya, och att de förbrukar långt mycket mer vatten än nyare.

Så använder du vitvaror klimatsmart

Du kan också använda dina maskiner mer klimatsmart. Många gör misstaget att inte fylla diskmaskinen helt och hållet. Det här är otroligt påfrestande för miljön, eftersom du inte optimerar den mängd vatten som förbrukas. Att diska i en halvfull maskin kan vara lika påfrestande som att diska i rinnande vatten. Du kan läsa om fler tips för att bli mer klimatsmart i din vardag i expressen.se.

En evig debatt är huruvida man ska förrädiska det man ska ställa in i diskmaskinen eller inte. Det råder en del delade meningar om det, men en sak som är säker är att en diskmaskin (och alla vitvaror) behöver underhållas. Filtret ska rengöras för att få fortsatt bra resultat. Märker du att din diskmaskin inte diskar rent betyder det oftast att det räcker med en enkel rengöring för att den ska börja fungera som vanligt igen.

Men vad gäller egentligen, ska man fördiska eller inte?

Leave a Reply