Vi lever i ett konsumtionssamhälle, det går det inte att sticka under stolen med. För att vi ska kunna konsumera som vi gör är det viktigt att vi tar fram nya material och ser till nya möjligheter och varierar vår shopping och handlar med eftertanke. 
Samhället där vi kunde shoppa på impuls och inte tänka på hur mycket pengar vi gjort av med eller vad det får för påverkan på miljön är länge förbi. Men ändå ska vi alla få kunna unna oss nya möbler och kläder. Men vad som är så fantastiskt är att bara se på hur långt vi kommit i utvecklingen och vad vi kan göra om vi bara lägger till en gnutta fantasi. Ta exempelvis Howardsoffan, http://www.sleepo.se/soffor/howardsoffa.html, en soffa som är otroligt populär. I framtiden kanske den kommer komma i ett material som är gjort av  majs eller varför inte musselskal.

“Gemensamt för de nya fibrerna är att de än så länge bara kan tillverkas i små kvantiteter. Jan Carlssons perspektiv är forskarens. I forskningen återkommer ständigt frågeställningen hur fibrerna skall räcka till utan att utarma jorden. Bakgrunden är enligt Jan Carlsson att vi lever i en värld där både oil peak och peak cotton snart kan vara verklighet.”(läs mer)

det är Textilhögskolan i Borås som gjort denna forskning och mycket visar på att vi kommer hamna i en framtid där vi måste vara mer kreativa och kanske kommer vi snart att enbart kunna handla Howard soffan i typ på Blocken eller andra auktionsverk för dyra pengar. Med nya fibrer försöker man finna lösningar på hur man ska mäta konsumenternas behov. Det behövs material som man kan återanvända, bättre än de existerande fibrerna och som är hållbara och mer tåliga. Vi behöver även minska vår konsumtion och börja fundera på vart våra produkter hamnar när vi anser att de är sopor. Så, ska du slå till på en soffa eller annan möbel är det bra om du gör ett medvetet val och behåller den länge.