Fördelarna med att ha en luftvärmepump

Hur man värmer upp huset är en stor fråga för alla villaägare. Ett av de mest kostnadseffektiva sätten är luftvärmepumpen. Men finns det några andra fördelar med att värma upp huset via värmepump?

 

Att värma upp en villa är en stor kostnad. För att minska ner på denna kan man som husägare se över sitt uppvärmningssystem. Att byta ut uppvärmningen mot en luftvärmepump som exempelvis Sverigepumpens värmepumpar är ett lönsamt alternativ som sparar energi. Enligt en artikel i NWT kan det inte bli billigare och mer effektivt än med en luftvärmepump som är installerad korrekt och har rätt förhållanden i huset. Man ska vara noggrann med varifrån man köper pumpen. Utbudet är stort liksom prisvariationen, skriver Privata Affärer. Man ska därför alltid se till att kontakta ett seriöst företag som erbjuder service i form av installation av en certifierad leverantör samt uppföljning om det skulle behövas. De allra billigaste luftvärmepumparna är oftast inte speciellt bra, och håller inte den nivå som krävs för det nordiska lite kyligare klimatet.

 

Dessa är fördelarna med en luftvärmepump

 

  • pexels-photo-186712Att införskaffa en luftvärmepump kostar mellan 20-25000 kronor. Detta är dock en summa som sparas in på ett par år, enligt en artikel hos Dagens Industri.
  • Energiförbrukningen. En luftvärmepump kan spara in ungefär 25 procent av husets energiförbrukning. Enligt tester visas det att elförbrukningen kan minska med uppemot 7000 kilowattimmar om året. Exakt hur mycket som sparas in styrs dock av faktorer som yttertemperatur, hur effektiv pumpen är samt husets utformning.
  • En luftvärmepump är inte enbart utformad för att passa villor, utan kan fungera även för andra boenden som till exempel fritidshus eller sommarstugor. Dt Bostadspuls skriver exempelvis om hur paret Ingrid och Christer som bor på en båt, vilken är uppvärmd med just en luftvärmepump i kombination med två kaminer och en oljepanna.
  • Enkelt underhåll. En luftvärmepump är enkel att underhålla. Så länge man är noggrann med att rengöra filtren inuti luftvärmepumpen regelbundet från damm och smuts håller den i många år.

Leave a Reply