När man står inför att renovera köket vet man förmodligen att det kommer gå åt en del pengar. Men det kan bli billigare än man trott om man agerar smart. Jämför offerter från hantverkare, hitta de billigaste vitvarorna och byt inte ut de delar av köket som redan är bra.

I bland annat Svenska Dagbladet kan man läsa om att det kan skilja så mycket som 40 000 kronor för samma köksrenovering. Därför går man nu ut och tipsar alla som ska renovera köket om att de bör begära in flera offerter och prisförhandla mellan flertalet hantverkare. De stora skillnaderna var det Konsument Göteborg som upptäckte när de studerade nio olika offerter för ett och samma kök när det gällde platssättning och snickeri. Priserna för samma arbete varierade från 21 600 kronor hos en hantverkare upp till 64 000 kronor hos en annan. Experter tror att de stora prisskillnaderna beror på att en del hantverkare chansar och tar ett högt pris.

Jämför vitvaror

När man står inför att välja hantverkare bör man alltså jämföra priser för att hitta det billigaste men bästa alternativet. På samma sätt bör man tänka när man väljer de material och vitvaror som man ska ha i det nya köket. Ett smart tips kan vara att ge sig ut på nätet och först titta på de olika märkena, vad de kan erbjuda och hur priset ligger. När man sedan bestämt sig för ett märke kan man se vilka olika modeller märket har och hur modellerna skiljer sig prismässigt. Detta kan man göra med allt från diskmaskiner till kylskåp.

Byt endast ut delar av köket

Vill man hålla nere priset ytterligare när man gör om sitt kök, kan man välja att endast renovera delar av köket. Har man exempelvis redan ett snyggt golv och bra stommar, kan man välja att enbart byta ut köksluckor och bänkskivor. Det vara precis vad familjen i den här artikeln valde att göra. Antingen kan man välja att montera dessa luckor och skivor själv eller så anlitar man ett proffs som man göra det till en hyfsat billig peng. Väljer man att göra på det här sättet kan köksrenoveringen kosta så lite som en fjärdedel av vad det skulle kosta om man köpte ett helt nytt kök.