Det är fint att ha en del lampor som lyser i hemmet. Det ger ett mysigt och ombonat intryck. Dessutom kan det minska risken för inbrott. Men när det gäller belysning måste du tänka på säkerheten. Vad är bra att tänka på?

När du funderar över säker belysning bör du se till att du använder jordade stickkontakter, i alla fall i de lampor som sitter i badrum och kök. Du bör också se till att eluttagen är säkra. De ska inte sitta löst. Men vad gör du om du upptäcker ett fel?

Säkra ett eluttag

Om du märker ett eluttag som sitter löst kan du ofta bryta strömmen och skruva fast uttaget i väggen. Du bör också se till att det finns petskydd i eluttaget. Om det är trasigt kan ett barn sticka in ett finger i uttaget och få en stöt. Det finns också separata petskydd du kan köpa som sätts i eluttaget. Det kan vara bra också om du har husdjur som är lite nyfikna av sig.

Kontakta en elektriker vid fel

Om du märker något som inte ser rätt ut på din belysning eller när det gäller elen i övrigt kan det vara klokt att kontakta en elektriker. Om sladden är skadad kan det vara farligt att använda lampan och om ditt eluttag plötsligt börjar blixtra eller om lamporna ständigt blinkar kan det vara läge att du ber någon kunnig kolla upp saken.

Det värsta som kan hända

Om du inte använder säkra produkter och ser till att elen i din bostad är säker kan en brand uppstå. Det kan handla om att du har en för stark lampa i en skärm av papp, du kan ha ett kabelbrott där små gnistor ställer till det eller så välter en lampa och landar på en matta som tar eld. Genom att se till att lamporna står säkert, att de är CE märkta och att alla kontakter är okej kan du minska risken för att något händer. En så enkel sak som att installera timers på de lampor du inte har stenkoll på kan också rädda dig om något skulle gå fel.