Vad gäller egentligen kring bygglov i Sverige och behöver du bygglov för att sätta upp ett staket runt din tomt?

Vad vill du ha för typ av staket runt din tomt? Ett med vågräta träplankor, med aluminiumrör eller stadiga stolpar? För att få inspiration och veta vad du verkligen vill ha samt vad priserna ligger på går det bra att titta vidare på staket här på https://wernamodesign.se/produkt-kategori/staket/.

Bygglov för staket?

Men vad gäller då kring bygglov för staket? På Boverket går det att läsa följande:

Ett vanligt staket kräver normalt inte bygglov. Men du behöver oftast bygglov för att bygga ett plank eller en mur. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det som ska byggas kräver bygglovBoverket

Under våren är det en bra idé att söka bygglov, då sommaren bara är några månader bort. Om du funderar på att bygga ut eller om ditt hus. Ibland kräver dessutom nybyggnationer bygglov, och det är en process som kan dra ut på tiden, så se till att vara ute i god tid med din ansökan. En expert på Boverket tipsar i Aftonbladet om att man bör vara ute tre månader innan sommaren med sin ansökan, för vad som kräver bygglov är inte alltid glasklart, det är lika bra att vara på den säkra sidan. Vill du ändra färg på husets fasad kan det i vissa fall krävas bygglov, liksom om du vill lägga tak i ett nytt material. Staket är vanligtvis bygglovsbefriat, till skillnad från just plank, men var gränsen går är inte alltid tydlig.

Leave a Reply