423161-shish-kebabs-on-the-grillDet är supertrendigt att ha ett utekök i sin trädgård, även om det är påväg at bli höst. Uteköket fungerar lika bra under sommar, höst och vinter, det handlar bara om att man ska bygga det på rätt sätt och på en skyddad plats. Med enkla medel kan man förvandla en del av sin trädgård till en fantastisk plats för umgänge och mat.

Vi har tidigare skrivit om hur man får en fin trädgård, men nu ska det handla om hur man får en ännu finare trädgård – genom att bygga ett utekök för alla säsonger! Vi nordbor älskar ju att vistas utomhus i alla väder, så fort det skymtas en solglimt så fyllt uteserveringarna i storstäderna upp på en gång. På vintern och hösten bli trädgården egentligen inte lika användbar som det blir under sommaren, men om man bygger ett redigt utekök på skyddad plats så förvandlas plötsligt trädgården i vinterskrud till en plats för att umgås kring matlagning!

Gör såhär

I Villaägarnas Riksförbunds tidning Vi i Villa kan man läsa om hur paret Felix och Eugenia byggde sitt utekök. De snickrade först en stabil stomme av trä och gjöt de ihop det med betong. Bänkskivan gjordes i en gjutform gjord av plyfaskiva och för att göra hål till diskho och blandare gjord de mallar av frigolit. Runt skarvar och kanter la de silikon för att få ett mjukare avslut. De gjorde dock inget riktigt avlopp till uteköket för att håla det hela enkelt, istället placerades en stor rostfri hink under diskhon. Såhär står det om förberedelser till gjutningen:

”Innan vi blandade till betongen kapade vi till ett armeringsnät som vi placerade i mitten av betongen. För att inte armeringsnätet skulle sjunka till botten fäste vi det med hjälp av ståltråd som vi fäste på reglar som vilade på formens kant. Vi hällde betongen i formen och slog med en hammare på utsidan för att få bort luftbubblor. Vi täckte betongen med plast, och vattnade den då och då för att inte betongen skulle brinna för fort – då kan den spricka. Efter en vecka hade vår bänk brunnit klart och vi kunde stjälpa upp den på det underrede vi hade byggt och målat vitt.”