Alla som är bostadsägare vet förmodligen hur heligt hemmet är. De möbler, inredningssaker och personliga tillhörigheter man har där, vill man ha för sig själv. Ett bostadsinbrott är därför något som man verkligen vill förebygga.

Just nu ökar inbrotten i Skåne explosionsartat, skriver Sveriges Radio. Antalet bostadsinbrott har ökat med 300 procent om man jämför med samma period förra året. Polisen säger att det handlar om ligor som är specialiserade på att göra inbrott. Något som polisen även är medveten om är att de flesta inbrotten sker dagtid och att tjuvarna helst går in i husen via en baksida som är insynsskyddad. En annan lätt väg att ta sig in på kan vara genom fönster och gamla altandörrar.

Skaffa ett inbrottslarm

Polisen uppger att det effektivaste sättet att skydda sig mot dessa tjuvar är att installera ett inbrottslarm i bostaden. Det är nämligen väldig störande för tjuvarna att arbeta när ett larm tjuter. Ett larm kan man få från en rad olika leverantörer men en som både installerar larmet och har en egen larmcentral är http://www.sectoralarm.se/. Företaget gör även mer än bara levererar larm och den som vill veta mer om det klickar sig lätt in på företagets sociala medier.

Grannsamverkan skyddar

Något annat som faktiskt skyddar lite mot inbrott, förutom larm, är en fungerande grannsamverkan. Allt fler boende försöker själva komma åt problemen med inbrotten just genom att hjälpa varandra, rapporterar Dagens Nyheter. Ökar man vaksamheten över vilka som rör sig i ens bostadsområde kan både inbrott och skadegörelse minska väldigt mycket. För ett antal år sedan startade organisationen Grannsamverkan mot brott och antalet hushåll som är anslutna har ökat från 6 till 8,4 procent mellan 2010 och 2012. Förutom att skydda mot inbrott och skadegörelse kan även en fungerande grannsamverkan öka den allmänna trygghetskänslan inom ett bostadsområde.