Att byta bostad är en spännande historia, och för många är det ens största affär man någonsin gör i livet och därför är det också viktigt att försäljningen blir så bra som möjligt – och då finns en hel del saker som man måste tänka på.

hus mäklare bostadNär man ska sälja sin bostad finns det många saker att hålla koll på, men en är lite viktigare än alla andra och det är valet av mäklare. På http://www.maklarofferter.se/mäklararvode kan man till exempel lära sig en hel del bra saker som är viktigt att kunna om hur en mäklare faktiskt tar betalt, eller rättare sagt, vad denne får ut av din försäljning i arvode. Men det är inte allt man bör känna till om sin mäklare. Till exempel tipsar Expressen om hur viktigt det är att välja en mäklare med god koll på området som bostaden ligger i. En mäklare som lyckats med dyra försäljningar i ett område bortom ens eget bostadsområde kan förvisso vara en bra mäklare, men kanske inte rätt för just din försäljning. Tänk därför på att träffa flera olika mäklare och jämför dem för att se vilken som passar dig bäst. Ett annat gott tips som Svenska Dagbladet delar med sig av är att kontrollera mäklarens rekommendationer då det är via dessa som en bra mäklare bygger sin verksamhet på, och ju längre den specifika mäklaren arbetat i området desto fler rekommendationer finns att kika närmare på.

Dags för försäljning

mäklare köpa hus nycklarNär val av mäklar tillslut är gjort är det dags för försäljning, och visst finns det sätt att påverka utgången av en budgivning innan den ens börjat. Och det är genom att presentera bostaden som säljs på ett inbjudande sätt, vilket tenderar att locka fler intressenter. Det kallas homestyling, och kan göras på flera olika sätt. Men vissa är förstås bättre än andra och någon som listat en del smarta sätt är inredningsmagasinet Sköna hem vars bästa tips är:

  1. Första intrycket är vitalt – oavsett om du säljer en bostadsrätt, villa eller ett radhus är första intrycket av bostaden viktig att få rätt. Börja därför stylingen redan utanför ytterdörren med en snygg matta, något dekorerande på dörren och friserade växter i krukor med mera och om du har en trädgård: städa bort allt onödigt såsom trädgårdsverktyg som ligger och skräpar.
  2. Städa – ett välstädat hem är A och O, ingen vill se dammtussar eller gammal tvätt liggandes i hörnen.
  3. Stilren och luftig inredning – plocka bort familjefoton och annat plotter i form av malplacerade möbler som får ditt hem att se bebott ut, tänk att personerna som kommer på visning ska kunna se sig själva i bostaden och inte känna sig som ovälkomna besökare hemma hos någon de inte känner.
  4. Styla med växtlighet – en blomma, örter eller annat grönt ger ett hemtrevligt intryck och sätter liv i bostaden.
  5. Anpassa efter området du bor i – är det en barnfamilj som ska bo i bostaden du säljer, eller är det en student som köper en etta i stan? Anpassa inredning, styling och presentation efter vem du tror kommer komma på visning just där din bostad finns. Vet du inte kan du alltid rådfråga din mäklare, han eller hon känner området väl och vet vem som väntas komma och titta på din bostad – om du valt rätt mäklare vill säga!